Vissza a média/megjelenések oldalra
Kovács Erika

Focus Trend System

A Focus Trend System Faschion Advertisig Agency készített velem egy interjút, "Nagy álmokért, nagy lépések" címmel, ahol kicsit jobban megismerhettek engem.
Nagyon örültem a megkeresésüknek és köszönöm az interjút Zsófinak, fogadjátok sok szeretettel.

Vannak olyan sikertörténetek, melyek mindenki számára példaértékűek lehetnek. Ilyen úton indult el a magyar divattervező, Kovács Erika is. Tehetsége és kitartása bebizonyítja, hogy igenis lehet segítség nélkül a saját erőnkből valami jót alkotni és elérni azokat a célokat, melyeket kitűztünk magunk elé.

Erikával a mindig nyüzsgő Westend egyik kávézójában beszélgettem karrierről, divatról, tervekről. A hangulatot két szóval tudnám igazán jellemezni, könnyed és energikus. Vannak olyan helyzetek, amikor az ember kicsit feszélyezve érzi magát az interjú során, itt szerencsére szó sem volt ilyesmiről.

Focus Trend System: Mesélj a kezdetekről. Honnan indultál?

Kovács Erika: „Már kiskorom óta foglalkoztat a divat és a tervezés, a kezdetektől erre a pályára vágytam és mindent megtettem annak érdekében, hogy folyamatosan fejlődjek. Képeztem magam és célként tűztem ki, hogy folyamatosan keresni fogom az újabb és újabb kihívásokat annak érdekében, hogy visszajelzést kapjak arról, hogy tényleg jó úton haladok e. 15 évesen adtam be az első pályázatom, amit sikerült megnyernem és lehetőségem nyílt kimenni Torontóba.”

FTS: Mikor érett meg benned a döntés, hogy saját céget alapíts? Voltak kezdeti nehézségeid?

KE: „Tervezői Főiskolát végeztem és utána el kellett döntenem, hogy mi legyen, hogyan tovább. Egy fél év után tudtam elhelyezkedni, mint ösztöndíjas gyakornok nevesebb tervezőkhöz tanulni. Ekkor már érett bennem a gondolat, hogy egyszer én is szeretnék vállalkozást. Hatalmas lehetőség volt, hogy 4 évig dolgoztam egy belvárosi esküvői szalonban, mint üzletvezető. Itt tudtam igazán tapasztalatot szerezni, ami által később bele mertem vágni a saját vállalkozásomba. Az első egy évben voltak bukkanók, de tisztában voltam vele, hogy egy kezdő cégnek rengeteg költsége van. Nem volt mindig egyszerű, hiszen teljesen egyedül vezettem és talán csak most fogok oda eljutni, hogy felveszek magam mellé egy asszisztens. Volt olyan, hogy plusz munkát kerestem, hogy fenn tudjam tartani a cégem, de bármilyen nehéz is volt sosem adtam fel egy pillanatra sem. ”

FTS: Melyek a fő területeid a tervezésben?

KE: „A fő profilom a menyasszonyi és alkalmi ruhák, de emellett céges formaruha tervezéssel is foglalkozom. Imádom a színeket, formákat, virágokat és a tüllt minden mennyiségben. Ruháim által inkább az egyszerű eleganciát képviselem, kevesebb díszítéssel, de mindig aprólékosan. Ami nálam különlegesség, hogy szinte minden ruhadarabban, amit tervezek, van valamilyen kézi készítésű rész, hímzés vagy gyöngyözés.”

FTS: Mi az, ami igazán inspirál téged?

KE: „Inspirációimat általában a természetből merítem. Például biciklizés közben, ha látom egy fának a motívumát, inspirációt ad, hogy abból megpróbáljak később egy érdekes szabásvonalat kreálni. Külföldön járva mindig figyelem különböző népviseleteket, szeretem átformálni a régi hagyományos formákat modernné és fiatalossá. Ami nagyon jellemző rám, hogy nem szeretek egy vagy két darabnál többet gyártani egy adott ruhából, hasonló stílusúakat természetesen szoktam, de nem sorakoznak halomban nálam az egyforma darabok, ezzel is próbálom a teljes egyediséget hűen képviselni.”

FTS: Mesélj egy kicsit magadról, személyiségedről.

KE: „Igazából nagyon egyszerű lélek vagyok, soha nem vagyok ideges. Mindig mosolygok és próbálom mindenben a pozitívumot meglátni. Természetesen nekem is vannak nehezebb napjaim, mint mindenkinek, de ilyenkor próbálok energiát gyűjteni olyan dolgokból, amelyek igazán boldoggá tesznek. Fontosnak tartom a hozzám hasonló, ambíciókkal teli fiatalok segítését. Ennek okán mindig 3-4 gyakornokot alkalmazok és próbálom átadni tapasztalataimat a divattervezéssel kapcsolatban. A harmónia megtalálása nagyon fontos szerintem a mai világunkban, ezért alapelveim között szerepel, hogy soha nem engedek el úgy egyetlen vevőt sem, hogy még nincs megelégedve teljesen a végeredménnyel.”

FTS: Mit tanácsolsz a hozzád hasonló fiataloknak, akik szeretnék megvalósítani az álmaikat?

KE: „Soha nem szabad feladni, az akaraterő a legfontosabb. Azt szokták mondani, hogy mindig valami újat kell kitalálni annak, aki érvényesülni szeretne, természetesen ez is igaz, de szerintem, ha annak a bizonyos valami újnak van egy kis lelke, van mögötte odafigyelés és te hiszel benne, akkor sikerülni fog.”

FTS: Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

KE: „A cégem most több mint két éves és a kezdeti nehézségek után a kis bemutatóteremből sikerült kinőnie magát annyira, hogy meg tud nyílni augusztusban az első nagyobb üzletem, a belváros szívében. Ezután sem szeretnék egy helyben toporogni, mindenképpen terveim között szerepel a következő évben, a második üzletem megnyitása.”

Kovács Erika képvisel egyfajta hozzáállást a saját szakmájához, amelyet személy szerint én is nagyon szimpatikusnak találtam a beszélgetésünk során. Odaadással végzi a munkáját és ez minden ruhadarabjában, mozzanatában meglátszik. Szerintem ez az egyik legfontosabb tényező, amikor alkotunk. Tegyük magunkévá, amit csinálunk és ez által sokkal többet adhatunk.

Az interjú után rájöttem, hogy tényleg mennyire igaz az a mondás, miszerint fontos az első benyomás. Van az a kisugárzás, ami pozitívan hat az emberekre, bevallom én is mosolyogva jöttem el.

KE_FASHIONDESIGN

KE_BUSINESSLOOK

KE_WEDDINGLINE

Showroom